Duo Nova

Klara Hellgren – violin
Terés Löf – piano

Terés och Klara lärde känna varandra när de bägge studerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1997 och har sedan 1998 konserterat flitigt tillsammans. Många arrangörer minns säkert Duo Nova från ”Ung och lovande” 1998. Bägge har etablerat sig på den svenska musikscenen med många uppdrag men återvänder gärna till sitt duospel då tillfälle ges. 2018 firar Duon 20-års jubileum!

Klara Hellgren

Med sin innerliga ton har hon sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar.

Som solist har Klara framträtt tillsammans med dirigenter som Hannu Koivula, Henrik Schäfer, Charles Hazelwood och Paul Mägi. Hon finns representerad på en mängd inspelningar gjorda av Sveriges Radios P2 och på ett flertal CD-inspelningar.

Sedan 2004 är Klara anställd som violinist i den mycket renommerade stråkkvintetten ”Uppsala Kammarsolister”, en av Sveriges främsta kammarensembler. Förutom sin kammarmusikserie i Uppsala Konserthus turnérar ensemblen regelbundet, både i Sverige och utomlands. Klara fungerar också som konsertmästare i Uppsala Kammarorkester.

Just nu är Klara aktuell med Bachskivan ”Dances of sorrows”. 

Klara spelar på en violin byggd av Antonio Gragnani 1773, vänligen utlånad av Järnåkerfonden.

Terés

Terés Löf tillhör den unga generationen framstående svenska pianister som är verksamma både som kammarmusiker, pedagoger och solister. 2001 gjorde hon sin debut med Brahms första pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmoniska Orkestern och erhöll samtidigt Kungliga Musikaliska Akademiens belöningsjetong

2002 var hon en av tre finalister i Musikaliska Akademiens tävling ”Solistpriset” och syns sedan dess flitigt på de svenska scenerna, både som solist med de främsta orkestrarna och i kammarmusiksammanhang på festivaler och recitaler.

Terés har spelats in ett flertal gånger av Sveriges Radio och av SVT. Våren 2005 utkom hon med en cd på Caprice Records med musik av Mozart.

I augusti 2017 spelade Terés Amy Beach’s (aldrig i Sverige framförda)  pianokonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna.
Aktuellt:

2018 firas 100-årsminnet av Claude Debussy! Missa inte att boka Duo Novas vackra hyllningsprogram ”Beau soir” som sammanfaller med duons eget 20-års jubileum: 

C. Debussy – ”Beau soir” i arr för violin och piano
 
F. Poulenc – Sonat för violin och piano 

G. Fauré – Nocturne No 1 i ess moll Op 33

C. Debussy – ”Clair de Lune” ur ”Suite bergamasque” i arr för violin och piano

Paus

E. Ysaye – ”Ballade” Sonat No 3 i d-moll för soloviolin Op 27

O. Messiaen – ”Tema och variationer” för violin och piano 

C. Debussy – Sonat i g-moll för violin och piano