Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bach och de dolda koralerna

2015/04/03 @ 15:00 - 16:00

LÅNGFREDAGSKONSERT!

In Christo Morimur

J. S. Bach och de dolda koralerna

1720 skrev Bach Partita i d-moll för soloviolin. Förutom att det  är ett monumentalt mästerverk i sig är det också fullt av dolda budskap i form av numerologi, symbolik och citat ur egna koraler.

En fascinerande teori är att d-mollpartitan skrevs som ett epithaph till Bachs döda hustru Maria Barbara Bach. Den tyska musikforskaren Helga Thoene tolkar temat i Ciacconan numerologiskt som hustruns namn och dödsår. Ackorden och melodierna i soloviolinens stämma härleder hon till några av hans egna koraler, alla med budskap om död och sorg men också om hopp.

I det här arrangemanget sjungs koralerna tillsammans med soloviolinens stämma som perfekt lagda pusselbitar. Förflytta dig in i Bachs huvud och lyssna till Ciacconan som du aldrig hört den förut.

Violinisten Klara Hellgren och sångarna Marie Alexis, sopran, Anna Zander, alt, Fredrik Mattsson, tenor och Joakim Schuster, bas, alla till vardags korister i Radiokören, framför Bachs Ciaconna i ett unikt arrangemang för soloviolin och fyra sångstämmor efter en analys av Helga Thoene, sammanställt av kompositören Johan Ullén.

 

 

Detaljer

Datum:
2015/04/03
Tid:
15:00 - 16:00
Evenemang Kategori:

Plats

Matteus Kyrka
Stockholm,