Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Scheja möter Kammarsolisterna

2013/10/25 @ 19:00 - 21:00

SCHEJA MÖTER KAMMARSOLISTERNA

Söndag 20 oktober 16.00

Staffan Scheja, piano, Uppsala Kammarsolister

Uppsala Konsert & Kongress, Sal B, Uppsala

Sergej Rachmaninov (1873-1943): Preludier för piano
Sergej Tanejev (1856 – 1915): Stråkkvintett nr 2
Dmitrij Sjostakovitj (1906 – 1975): Pianokvintett

Här bjuder Uppsala Kammarsolister och Staffan Scheja på en rysk afton, med tre framstående ryska kompositörer. 

Sergej Rachmaninov var en rysk tonsättare, pianist och dirigent. Som kompositör är Rachmaninov mest känd för sina fyra monumentala pianokonserter, tre storslagna symfonier och en omfattande pianoproduktion. Staffan Scheja kommer att framföra några preludier av Rachmaninov. Själva ordet Preludium är en del av ett musikstycke som betecknas som förspel. Ordet kommer från latinet och förekommer även som titel på fristående stycken.

Sergej Tanejev, rysk tonsättare, pianist och musikforskare. Han var en lysande pianist men det var med sin kammarmusik som han blev berömd utomlands. Stråkkvintett nr 2 i C-dur skrev han 1894/95 och är ett av hans mer kända verk.

Dmitrij Sjostakovitj rysk kompositör och en av 1900-talets främsta symfoniker och kammarmusiktonsättare, i sitt hemland omväxlande mycket uppskattad och hårt kritiserad. Pianokvintett g-moll op. 57 uruppfördes med tonsättaren själv vid pianot i Moskva 1940.

Staffan Scheja, konsertpianist och professor, har spelat på de stora scenerna runtom i världen med en mängd framstående orkestrar och dirigenter. Han har bott och verkat i USA, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien sedan 2001 samt grundare av och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival. Uppsala Kammarsolister möter honom i Sjostakovitjs pianokvintett.

Uppsala Kammarsolister, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Patrik Swedrup, viola, Erik Wahlgren, cello. Läs mer om ensemblen här

Detaljer

Datum:
2013/10/25
Tid:
19:00 - 21:00
Evenemang Kategori:

Plats

Kulturens hus, Luleå