Ensemble Klärobskyr

Ensemble Klärobskyr

Klärobskyr (Chiaroscuro):
Användning av variationer och subtila nyanser av ljus och skugga för att öka kontrast och karaktär och för allmän dramatisk effekt.

Ensemble Klärobskyr består av fyra av Sveriges mest namnkunniga musiker som samlats för att utforska barockens kammarmusik på gamla instrument:

Nils-Erik Sparf – violin 

Nils-Erik Sparf är spelmanssonen från Boda som lyst på den svenska musikhimlen i decennier. Karriären har kantats av konsertmästaruppdrag i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, konstnärlig ledare för Drottningholms Barockensemble och otaliga solistframträdande och skivinspelningar. Är idag anställd i den välrenommerade stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister.

Klara Hellgren – violin

Med sin innerliga ton har hon sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999 etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar. Är kollega med Nils-Erik i Uppsala Kammarsolister.

Erik Wahlgren – cello

Erik Wahlgren är ensemblens yngste medlem som, utöver sitt passionerade fågelintresse, gör en lysande karriär som kammarmusiker och efterfrågad solocellist. Dessutom är han konstnärlig ledare och upphovsman till den årliga kammarmusikfestivalen i Vamlingbo på södra Gotland.Erik var tidigare anställd i stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister men är nu nytillträdd solocellist i Kungliga Hovkapellet.


Björn Gäfvert – cembalo

Björn Gäfvert  är, förutom ovanligt allmänbildad, en av våra främsta cembalister och interpreter av gammal musik. Han är medlem i Drottningholms Barockensemble och syns ofta inlånad till landets symfoniorkestrar när repertoaren kräver. Björn är idag, utöver sina många frilansuppdrag, anställd som organist i Immanuelskyrkan i Stockholm.

o

Aktuellt program:

H. Biber – Partita VI i D-dur ur ”Harmonia Artifiosa”

J.S Bach – Trio Sonata ur ”Musikalisches Opfer” BWV 1079

Paus

H. Biber – Partita I i d-moll ur ”Harmonia Artifiosa”

J.S Bach – Trio Sonata i G-dur BWV 1039
o

Foto: Alexander Sparf