Trio Nova

Trio Nova

Klara Hellgren – violin
Kati Raitinen – cello
Terés Löf – piano

Trio Nova är idag en etablerad pianotrio i Sverige. De tre har sammanförts av en gemensam kärlek till kammarmusiken. Alla  är redan välkända musiker baserade i Stockholm. Klara Hellgren är till vardags konsertmästare i Uppsala Kammarsolister, Kati Raitinen jobbar som solocellist i Kungliga Hovkapellet samt spelar med trion Zilliacus/Persson/Raitinen och Terés Löf är en av landets mest meriterade pianister med soloframträdanden med ett flertal av landets orkestrar.

Trio Nova konserterar regelbundet och har framträtt på festivaler i Sverige och utomlands. 2013  gjorde SVT en produktion där Trio Nova framförde Johan Ulléns  Tangosvit ”Dödssynderna”, ett verk särskilt skrivet för dem. Sviten innehåller sju tangos, en för varje dödssynd.

o

Aktuellt program:

H Strindberg – Pianotrio (2009) ”Bryta snitt”

M Ravel – Duo för violin och cello

Paus

P Tjajkovskij – Pianotrio i a-moll Op 50

Röster om Trio Nova:

De tre vidunderliga musikerna fick stående ovationer som tack för sin makalösa uppvisning och den närvarande tonsättaren hyllades även han för ett verk som redan blivit en klassiker.

-Uppsala Nya Tidning

Efter paus gällde det för alla tre att bredda sitt register av uttryck, från det slanka och sångbara till det dramatiska, ungefär som när tre skådespelare i sju scener spelar helt olika roller. För så fungerade Johan Ulléns tango-svit ”Dödssynderna”. Han är själv pianist och har gett mycket tacksamt, rytmiskt och melodiskt, åt klaviaturet. Och det passade Terés Löf perfekt att ta ut svängarna, från det som lät som bastrummeslag och de snärtiga upprullningarna i vänsterhanden på upptakterna till de mer ackompanjerande rollerna. Stråkmusikerna fick minsann också visa allt deras instrument förmår, från det förföriska växelspelet till gnissel i maskineriet och vredesutbrott. Jag tror att hans komposition kan bli en klassiker som man gärna hör mer än en gång.

– Södermanlands Nyheter

Ett smakprov ur ”Dödssynderna” av Johan Ullén:

Foto: Emelie Kroon